Overslaan naar inhoud

Laserontharing: alles wat je moet weten

We kennen het allemaal wel: lichaamshaar dat op plaatsen groeit waar je het liever niet wil. En ja, ook alle gekende methodes om dat beruchte haar te verwijderen zijn je waarschijnlijk niet vreemd.

Gelukkig staat de beautywereld niet stil en worden de technieken om permanent lichaamshaar te verwijderen steeds beter. 

Tijd dus om alle info voor jullie op een rijtje te zetten! 


IPL versus laser

Bij definitieve ontharing wordt gebruik gemaakt van lichtflitsen (IPL) of een laser, die de haarzakjes op termijn verschrompelt waardoor er geen nieuw haartje meer kan uitgroeien. Dit kan letterlijk op elk deel van het lichaam worden toegepast, voor zowel vrouwen als mannen. 

Klinkt misschien simpel, maar hou er rekening mee dat er verschillende soorten toestellen op de markt zijn, elk met hun eigen doel.


Een van die methodes is IPL, wat staat voor Intense Pulsed Light en zoals de naam al doet vermoeden werkt op basis van lichtflitsen, met verschillende golflengtes. Het licht is verspreid en het raakt een groter deel van de huid. Het raakt dus wel de haarzakjes, maar door de verdeling van het licht krijgt ieder haarzakje minder energie.


Vandaar is deze behandeling enkel geschikt voor lichte huidtypes, donkere huidtypes zullen hier weinig of geen effect mee hebben. Aangezien dit al een iets oudere techniek is, heb je ook meer sessies nodig dan bij de nieuwere apparaten. Reken dus toch wel op 8 - 10 behandelingen. Daarnaast duurt de behandeling ook langer omdat de pulstijd per flits veel lager is. Het wordt vaak ook als pijnlijker ervaren dan een laserbehandeling.  


Wat wel snel en efficiënt resultaat belooft, zijn lasers. Ook hier heb je veel soorten in, maar ik besloot om met het EF laser Care toestel te werken. Dit apparaat werkt op 2 verschillende golflengtes. De laserstraal creëert warmte, wat wordt omgezet in energie. Die energie vernietigt heel gericht het haarzakje, zonder de omliggende huid te beschadigen.

Deze laser is uitermate geschikt voor alle huidtypes, van 1 tot 6. (dus ook Aziatische en Afrikaanse huidtypes).

Nog een voordeel? Deze techniek verkort de behandelduur door de snellere pulscapactiteit én je hebt er ook nog eens veel minder sessies van nodig. Gemiddeld worden er 6-8 sessies aanbevolen, maar na 4 sessies zie je al een heel duidelijk verschil. YES!


Hoe verloopt een laserbehandeling?

1. Intake 


Voor we de behandeling starten, wordt er eerst een intakegesprek gedaan om na te gaan of er geen contra-indicaties zijn. Zo zijn we zeker dat alles veilig verloopt. Vervolgens analyseren we met de haarscherpe camera van het EF Laser Care apparaat je huid en haar die maar liefst 200 keer vergroot worden. Dankzij de metingen met de microcamera kan de dichtheid en de dikte van de haren makkelijk geanalyseerd worden.


2. Voorbereiding


Vooraleer we van start gaan, controleren we de behandelzone en scheren we de zone bij indien nodig.

Vervolgens brengen we de EF Laser Gel aan. Deze bevat destillaat van rozenwater, een actief ingrediënt met verstevigende en verzachtende eigenschappen. De gel kalmeert irritaties, hydrateert en herstelt de huid.


3. Verloop


Uit voorzorg dragen zowel jij als ik een laserbril die de ogen beschermt. 
Ik stel het apparaat in volgens huidtype, haarkleur en haardikte. Nadien kan de behandeling van start gaan. Bye bye razor!


De duurtijd van de behandeling hangt af van de grootte van de zone en de hoeveelheid haren. Enkele minuten na de behandeling kan de huid lichtjes rood en gevoelig worden. Een goede nazorg is daarom cruciaal!


4. Nazorg


Na een lasersessie kunnen klachten zoals irritatie, jeuk of een ongemakkelijk gevoel in de behandelde zone ontstaan. Om kwaaltjes te verminderen raden we een aangepaste verzorgingsroutine aan.

Dit kan met behulp van volgende producten:


  • Vita E Body Milk
  • Aftersun Lotion Face & Body
  • Sun Cream / Sun Milk SPF 50+


Zorg er dus zeker voor dat je je laat behandelen met een up-to-date toestel, dat voldoende koeling voorziet en volledig automatisch aan de hand van je huidtype wordt ingesteld. Zo is de kans op pijn en/of verbranding zo goed als onbestaand. 


Praktisch 

Als je beslist om te starten met laserontharen zijn er een aantal key rules waar je rekening mee moet houden om een goed resultaat te bekomen. Indien je dit niet doet, is het echt zonde van het geld! Overloop dus zeker eerst even deze checklist zodat je optimaal voorbereid bent:


  • Tussen elke behandeling moet minimum 4 weken en maximum 6 weken zitten. Het is belangrijk om deze termijn goed op te volgen omdat het haar in 4 verschillende fases groeit. Tijdens het laseren moet het haar in de groeifase zitten, want alleen dan is er pigmentvorming aanwezig en kan het haartje vernietigd worden. 


  • Scheer 24 tot 48 uur op voorhand de zones die je wil laten laseren. Dit geldt ENKEL VOOR HET LICHAAM. Voor het gezicht, scheer ik de te behandelen zone weg op de dag van de behandeling. 


  • Stop minimum 6 weken voor de laserbehandeling met harsen. Hierdoor verwijder je de haarwortel en deze moet aanwezig zijn zodat de laser hem kan vernietigen. Tussen de behandelingen door kan je gewoon blijven scheren. 


  • Het aantal sessies dat je nodig hebt is altijd lastig te bepalen aangezien dit voor iedereen anders is. Reken gemiddeld op 6 tot 8 sessies met een jaarlijkse onderhoudsbeurt. 


  • Veel mensen starten deze behandeling tijdens de zomer, maar eigenlijk is dit een ideale winterbehandeling. Voor en na het laseren moet je de zon gedurende enkele dagen vermijden omdat dit pigmentvlekken kan veroorzaken. Ideaal is dus om te starten in september of oktober zodat je helemaal haarloos bent tegen de zomer!


Wil je meer weten over prijzen en contra-indicaties? Check dan snel mijn prijslijst en FAQ pagina of stuur me een berichtje! 


"Drop the razor, start thinking laser"

Hoe behandel je roodheid in het gezicht?